De la „Mă doare capul" la apetit sexual
În timp ce unele persoane dispun de un libido atât de crescut încât ar putea să dea și altora, tu poate te afli într-o perioadă a vieții în care apetitul sexual pare că te-a scos din lista de prieteni. Ce-i drept, nici actorii din filme sau seriale, cu o dorință sexuală nestăvilită la orice oră din zi sau noapte, nu te fac să te simți mai bine. Totuși, nu este un capăt de lume deoarece lipsa apetitului sexual este o problemă comună care afectează atât bărbații, cât și femeile.
Ce este un libido scăzut?
Libidoul scăzut este pur și simplu o pierdere a apetitului sexual. Dacă ai un libido scăzut, vei avea un interes mai scăzut de a face sex sau poate chiar deloc. De reținut este că dorința sexuală a fiecărui om este diferită și nu se încadrează în anumite tipare, astfel nu putem spune că există un libido „normal”.
Când se manifestă un libido scăzut?
Deși tendința este să asociem o dorință sexuală scăzută exclusiv cu înaintarea în vârstă, te asigurăm că nu este din cauză că te simți bătrân la 20 de ani. Un apetit sexual scăzut poate apărea oricând în viață, uneori manifestându-se chiar din adolescență. Până și persoanele care s-au bucurat de o viață sexuală normală își pierd interesul pentru aceasta.
Care sunt cauzele?
-
Problemele în relația de cuplu.
Conexiunea cu partenerul afectează într-o mare măsură libidoul. Fie că rutina s-a strecurat în casa voastră, te-ai familiarizat prea mult cu partenerul, ori experimentați diverse divergențe pe plan emoțional, acestea pot fi cauza lipsei apetitului sexual.
-
Stresul și oboseala.
Viața cotidiană ne pune piedici constant în dormitor deoarece libidoul își are originea în minte. Stările de anxietate, stresul de la locul de muncă și oboseala au un impact major asupra dispoziției, inclusiv a dorinței sexuale.
-
Sarcina.
Schimbările hormonale care vin o dată cu sarcina, nașterea și alăptarea sunt o altă sursă ce alimentează lipsa libidoului. Aproximativ 60% dintre femeile însărcinate au semnalat un libido scăzut în primele 3 luni de sarcină, iar acesta se poate menține și după momentul nașterii.
-
Medicamentele și contraceptivele.
Efectele secundare ale anumitor tratamente precum anticoncepționalele, antidepresivele sau pilula de a doua zi, generează o scădere a hormonului responsabil de dorința sexuală – testosteronul.
-
Problemele sexuale sau medicale.
O pierdere neașteptată a libidoului, mai ales atunci când durează mult timp sau revine constant, poate indica, o problemă de ordin medical, precum anumite boli cu transmitere sexuală sau infecții. În cazul în care suspectezi acest fenomen, îți recomandăm să apelezi la ajutor specializat.
Cum ne recâștigăm dorința sexuală?
-
Fă-ți timp pentru relaxare.
Sexul este despre destindere și, mai ales, plăcere. Încearcă să reduci cât mai mult nivelul de stres din viața ta sau concentrează-te pe diverse tehnici precum yoga, meditație sau poate chiar o simplă plimbare în parc.
-
Menține un stil de viață sănătos.
Știți vorba aia, „sex sănătos în corp sănătos”. Exercițiile fizice ajută la creșterea libidoului deoarece îmbunătățesc fluxul sanguin și stimulează producția de dopamină. Pe de altă parte, poți trișa un pic în bucătărie și te poți folosi de alimentele afrodisiace, mai exact stridii și ciocolată neagră, pentru a da un impuls apetitului sexual.
-
Dă frâu liber imaginației în dormitor.
Apetitul sexual nu vine fără puțin ajutor din partea ta. Experimentează cât mai mult cu partenerul tău, încercând noi poziții, jucării sexuale, costumații incitante sau role-play.
-
Comunică deschis cu partenerul.
Comunicarea este cheia chiar și atunci când vine vorba despre sex. Uneori ți se poate părea rușinos să vorbești despre problemele sexuale, însă dacă nu discuți despre ele, nu vei găsi niciodată soluții. Indiferent că preferi terapia de cuplu sau un loc în intimitatea voastră, abordează acest subiect cu partenerul, spune-i ce îți place și ce nu, și cum vă puteți îmbunătăți viața sexuală.
În final, este esențial să înțelegi că apetitul sexual, sau lipsa acestuia, este un aspect normal al vieții și că nu există „doza perfectă” pentru toată lumea. Libidoul variază în funcție de o multitudine de factori, așa că nu te stresa prea mult cu acest gând. Fiecare persoană are propriile preferințe și niveluri de dorință sexuală, iar important este să descoperi și să te concentrezi pe ceea ce funcționează pentru tine și partenerul tău.
Nicio metodă de contracepție nu oferă protecție de 100% împotriva sarcinii, HIV sau bolilor/infecțiilor cu transmitere sexuală.
Informațiile din acest articol nu reprezintă sfaturi medicale. Vă rugăm să vă adresați medicilor sau farmaciștilor dacă aveți nevoie de informații suplimentare.
Surse:
- https://www.healthline.com/health/boost-your-libido-10-natural-tips
- https://www.livi.co.uk/your-health/8-causes-of-low-libido-a-doctors-guide/
- https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/sexual-and-reproductive/loss-of-libido
- https://www.medicover.ro/despre-sanatate/sex-in-sarcina-permis-sau-interzis,422,n,286
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-sex-drive-in-women/diagnosis-treatment/drc-20374561